Skip to main content

Peutergroep

Wat houdt het in?

De Peutergroep is voor kinderen vanaf 2,5 jaar tot 4 jaar met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong. Tijdens de Peutergroep dagen we de kinderen uit met activiteiten die voor hen interessant en stimulerend zijn.

In elke groep is plek voor maximaal 5 kinderen. De bijeenkomsten duren 2 uur per keer en lopen in series van 6 bijeenkomsten.

Dinsdag 27 augustus start er een peutergroep en er is nog plek!

Peers, Mindset en Uitdaging

Peers, oftewel ontwikkelingsgelijken, mindset en uitdaging zijn de 3 belangrijke elementen van de peuterpeergroep.

Peers

Met het Engelse woord ‘peers’ worden ontwikkelingsgelijken aangeduid. Voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid is het misschien wel extra belangrijk om met ontwikkelingsgelijken samen te kunnen zijn.

In een groep zullen ze zich namelijk vaak als een kameleon aanpassen. Contact met peers geeft ze (h)erkenning. Waar ze bij andere kinderen zichzelf nogal eens anders voelen, op onbegrip stuiten of moeilijker een echte connectie kunnen maken.

Onder ontwikkelingsgelijken voelen ze zich begrepen en kunnen ze communiceren op een manier die voor hen vanzelfsprekend is. Het kind voelt meer ruimte om zich te ontwikkelen. Logisch, want als je jezelf kunt zijn en je prettig voelt in een groep, dan heb je energie en ruimte om te groeien.

De Peutergroep biedt kinderen de mogelijkheid om peers te ontmoeten, met hen op te trekken en samen te ontwikkelen.

Mindset

Voor kinderen is het ontwikkelen van de mindset en van veerkracht essentieel. Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben hier nog zelfs nog meer nood aan.

Ze zijn vlot in hun ontwikkeling en ervaren vaak weinig oefening nodig te hebben om iets nieuws te leren. Aangemoedigd door trotse (groot)ouders maken ze vaak grote stappen in hun ontwikkeling die voor deze kinderen weinig inspanning kosten.

Faal ervaringen en fouten maken komen vaak maar weinig voor. Kinderen kunnen hierdoor het idee krijgen dat ze alles in een keer zouden moeten kunnen of dat ze geen fouten mogen maken.

Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het mogen maken van fouten, het mogen oefenen totdat iets lukt, aanmoediging ontvangen op het proces en niet op de uitkomst.

Uitdaging

De derde pijler is uitdaging. In een groep peers kunnen we werken aan de mindset met passende uitdaging.

Wat bedoelen we met passende uitdaging? Iedereen heeft een comfort zone, een zone van naaste ontwikkeling en een zone daarbuiten. In de comfort zone is het fijn, maar daar is niet veel te leren. In de zone van naaste ontwikkeling is het vaak al interessanter. Daar zitten de dingen die binnen bereik liggen om te leren.

De uitdaging is om deze zone van naaste ontwikkeling op te zoeken, te ervaren dat niet altijd alles vanzelf gaat en daarmee een gezonde, reële mindset te ontwikkelen.

Tijdens de Peutergroep doen we activiteiten die de kinderen aanspreken in hun zone van naaste ontwikkeling. Zo krijgen ze de juiste uitdaging, waarbij de continu de mindset meenemen in ontwikkeling samen met peers.

Opties en tarieven

Vrijblijvend kennismakingsgesprek
kosteloos

Intakegesprek  |  € 75,-
Geen peergroup bij ons gevolgd, wel op
zoek naar ondersteuning

Overleg met externen  |  € 75,-
met school, KDV, PSZ

Peuter ukIQ basis  |  € 198,-
intakegesprek
6 bijeenkomsten van 2 uur
verslag na elke bijeenkomst

Peuter ukIQ plus  |  € 235,50
intakegesprek
6 bijeenkomsten van 2 uur
verslag na elke bijeenkomst
voortgangsgesprek 30 min.

Observatieverslag  |  € 175,-
t.b.v. overdracht school, KDV, PSZ
observatieverslag na deelname aan ukIQ peergroup

Observatie op locatie  |  € 250,-
intakegesprek
observatie op locatie 90 min.
verslaglegging
nabespreking

Voor afspraken op locatie worden reiskosten in rekening gebracht van €0,30 per km vanaf Weert, Altweerterheide.
Afspraken kunnen tot 24 uur van tevoren worden geannuleerd. Bij niet tijdig annuleren worden de kosten van de afspraak in rekening gebracht.

Aanmelden voor de Peutergroep

Wil je jouw peuter vrijblijvend opgeven voor de peutergroep? Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.

    Het aanmelden via dit formulier is vrijblijvend en geeft geen garantie op een plek.

    Vragen of op zoek naar meer informatie? Neem contact op