Als je jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebt, kan het best wel eens zoeken zijn welk speelgoed of welke spellen passend zijn. De vlotte ontwikkeling en de persoonlijke interesses maken dat de leeftijdsindicatie op een spel verwarrend kan zijn.
Open ended materiaal
Er zijn diverse soorten open ended speelmateriaal. Het mooie aan dit materiaal is dat het op verschillende manieren gebruikt kan worden en dat het spel niet vaststaat; het heeft een open einde. Dit geeft je kind de kans om de fantasie de vrije loop te laten en het spel zelf te bepalen.
Voorbeelden van materialen zijn: houten regenbogen, stapelstenen, poppen met neutrale gezichten, speelzand, sorteertray, houten materiaal waarmee je patronen kunt maken (Grapat), speelzijde, pittenzakjes.
Wat ook fijn is aan dit materiaal; er zijn diverse websites en inspiratiebronnen te vinden voor als je het materiaal eens anders wilt gebruiken dan wat je tot dan toe deed. Door kleine aanpassingen in hoe je het materiaal presenteert, kan er zomaar heel ander spel ontstaan.
Coöperatieve spellen
Het fijne aan coöperatieve spellen vind ik, is dat je samen moet werken om het spel tot een goed einde te brengen. In dit soort spellen gaat het niet om competitie en dat maakt het zo leuk om met het gezin te spelen.
Ik noem wat voorbeelden: HABA Sammies Kleuren en Vormen, HABA Mijn eerste spelletjesdoos, Sunny Games Max de Kat, Marbushka Drip Drop
Smartgames
Smart games is een merknaam, maar het is ondertussen ook gegroeid tot een type spel, verkrijgbaar bij diverse merken. Smartgames zijn leuke denkspelletjes waarbij het kind logica in kan zetten om het op te lossen. De spellen komen vaak met een boekje met levels en als je niet wilt spelen, of uitgespeeld hebt, kun je gewoon je eigen levels maken. Hierdoor zit er uithoudingsvermogen in het spel. Het kind speelt het veelal alleen, maar je kunt uiteraard ook samen ermee aan de slag. Er zijn ook smart games die je met meerdere personen doet.
Enkele fijne smartgames voor jonge kinderen: Smart Games IQ Mini XXL (fijne aan de XXL serie is dat alles fijn groot is en daarom lekker in een peuter hand ligt), Smart Games Rush hour, Thinkfun Gravity Maze
Bouwmateriaal
Er zijn zoveel mooie bouwmaterialen: houten materialen, duplo en lego, maar bijvoorbeeld ook magnetisch bouwmateriaal. Het mooie aan het magnetisch bouwmateriaal is dat het ook op diverse manieren te gebruiken is, zoals het open ended materiaal. En ook hiervan kun je verschillende websites vinden waarop men laat zien hoe je het op allerlei verschillende manieren kunt gebruiken. Ik hou van dat soort materialen omdat je het dan lang kunt gebruiken, ook als de kinderen ouder worden en de interesses verschuiven.
Zoekboek
Er zijn, in allerlei thema’s, zoekboeken te vinden. Dit zijn (vaak) wat grotere boeken waarin telkens dingen gezocht kunnen worden op de pagina’s. Sommige boeken geven aan wat er gezocht mag worden, anderen laten het meer open.
Kinderen kunnen zich hier heerlijk in verliezen; lekker speuren en elk stukje rustig bekijken.
Kleine spelletjes
Zoals Dobble, Halli galli of Uno. Dit soort spellen kun je, soms met een kleine aanpassing van de regels en een plankje om de kaarten vast te houden, vaak ook al op jonge leeftijd spelen.
Het fijne aan spellen als Dobble of Halli Galli is dat je ook wat beweging in het spel kunt brengen. Leg bijvoorbeeld 6 Dobble kaartjes open neer, laat je kind 3 kaartjes zoeken met eenzelfde onderwerp erop. Gevonden? Dan rent het kind een rondje door de kamer en in die tijd vul jij de kaarten weer aan.