Skip to main content

Sommige kinderen kunnen niet gemakkelijk vertellen over school of over wat ze meegemaakt hebben. Daarbij maakt het niet uit of het fijne of minder prettige ervaringen zijn die ze hebben opgedaan.

Speel samen met knuffels, Duplo, poppen of Dino’s de school situatie na. Draai hierin de rollen om; als ouder ben je het kind, jouw kind mag de leerkracht/volwassene zijn

Of teken samen. Kies een situatie en ga samen aan de slag op een vel papier. Start met een associatie die je zelf hebt en nodig zo je kind uit om die van hem ook op papier te delen. Het hoeft dan niet eens een daadwerkelijke representatie van de situatie te zijn. Kijk naar de intensiteit van het tekenen of kleuren en praat terwijl je bezig bent.

Met een wat ouder kind, kun je samen op deze manier een strip maken; combineer tekst en beeld. Of ga juist voor een abstracte uiting en kijk ook hier naar potloodgreep, intensiteit van het tekenen/kleuren, misschien zelfs krassen en ook kleurgebruik. Luister naar wat je kind vertelt over de tekening die hij heeft gemaakt.

Kan jouw kind zich helemaal verliezen in fantasie/rollenspel? Nodig jouw dino of prinses uit in de klas en speel samen.

Je zult zien dat een kind in een spelvorm heel veel kan delen.